Bevattning och sötpotatis
Sötpotatisplanta

Bevattning och sötpotatis

1 juli 2020

Cirka trettio engagerade medlemmar i Skånska Agronomklubben styrde kosan till Skepparslöv och Helgegården där vi fick se en imponerande pivot-bevattningsanläggning.

Ida Lindell, och Stefan Lundmark berättade om försöksverksamheten, som i alla fall undertecknad förstod har vuxit betydligt de senaste åren. Själva Pivot-anläggningen bevattnar hela försöksfältet, 50 ha, och det har krävts en del tankemöda för att få ihop det, men man har lyckats. Kör man konstant bevattning kan anläggningen ge 7 mm/dygn på hela arealen. Andra fördelar är framförallt att man styr den via en app (slipper allt manuellt arbete) samt en låg energiförbrukning. Sammantaget var både Ida och Stefan helt övertygade om att Pivot är en överlägsen bevattningsmetod. Vattnet, från en 72 m djup borra är ”Ramlösa-kvalitet” och i princip obegränsat, en klar fördel.


Efter en trevlig fika-tund med medhavd förtäring tog Oskar Hanson och Per Svensson vid och berättade om sötpotatisförsök. Först och främst är ju sötpotatis inte en potatis utan en typ av ”våtarv”, och det finns en enormt stor odling runt om i världen och efterfrågan för svensk sötpotatis är stor. Knölarna växer på rottrådarna (som sväller), inte som potatis där det är rotknölar. Temperaturen måste vara mellan 18-30 C och <10 så dör plantan. Utmaningen är framför allt att få fram sticklingar.


/Bengt Landquist

På väg till Pivot-anläggningen
På väg till Pivot-anläggningen
Imponerande anläggning plus en journalist och en hund
Imponerande anläggning plus en journalist och en hund