Blomsterbonden
Sötpotatisplanta

Blomsterbonden

29 september 2020

Ett fyrtiotal agronomer och hortonomer tog sig till Blomsterbonden strax utanför Vellinge, för att lära mer om svenska snittblommor på friland.

Blomsterbonden själv, Elna Nilsson, hälsade oss välkomna till sin odling, som är en av Sveriges större. På våren är tulpanerna huvudprodukten, följt av sommarblommor fram tills frosten kommer.

Elna är utbildad florist och har en lantbruksbakgrund. Odlingen finns på hennes föräldragård, där det bland annat även odlas lök och rabarber. De flesta sommarblommor förkultiveras i drivhus och planteras sedan ut i plastlister på friland. Verksamheten startade så sent som 2018, vars torra sommar bjöd på flertalet utmaningar. Men nu är verksamheten väl etablerad och efterfrågan är i många fall större än produktionen. Det trillade in beställningar per sms under studiebesökets gång!

Elna har ingen gårdsbutik eller självplock utan säljer direkt till blomsterbutiker i sydvästra Skåne. Det mesta levereras till butik, men en del hämtar själva. Kunderna uppskattar närodlat och att varenda blomma alltid är utvald, plockad och granskad av Elna själv. Hon erbjuder också ett väldigt brett sortiment, inte minst av dahlior som det finns mellan 150 och 200 sorter av i odlingen. På frågan om vilka färger eller sorter som just nu är i ropet, blev det kanske något oväntade svaret: allt som är beige!

Det mesta sköts av Elna själv. Mycket ogräsrensning blir det under en säsong och många timmar både tidiga mornar och sena kvällar, för att plocka blommorna när det inte är för varmt. Vissa dagar börjar kl. 4 på morgonen och ibland är det först framåt midnatt som arbetsdagen är slut.

Vårt studiebesök slutade redan vid 18-tiden, då sensommarsolen ännu värmde oss. Stort tack till Hortonomförbundet som både arrangerade studiebesöket och bjöd på goda baguetter!


Vid tangentbordet!
Björn Windfäll