FoodHill
Sötpotatisplanta

Studiebesök på FoodHills och Gro-Pro

28 april 2022

Äntligen är studiebesöken (IRL) igång igen och det kändes som om det var efterlängtat. Vi var max antal gäster på besöket (40 st) och lite synd var

det allt, då fler ville komma. Vi delades in i två grupper, den ena gruppen leddes av Kalle Bäckman som visade runt på anläggningen och den andra fick lyssna på Bengt Persson som berättade om resan från Findus nedläggning till dagens Foodhills. Det har investerats friskt, Backahill (Erik Paulsson ligger bakom) så det verkar finnas en stor börs. Idag jobbar det fler på området (som för övrigt är 84 ha, varav 11 ha under tak, stort) fler än 2000 personer i en mängd olika företag varav Foodhills (ärtorna) och Gro-Pro (ärtproteinet) är två av de minsta. Största företaget är ”Hello Fresh” som säljer matkassar (ca 800 anställda). År 2022-års kontrakterade ärtareal är 3300 ha (var 4200 ha men sedan ”stack” vetepriset och man tappade 900 ha) och man räknar med en produktion av 14000 ton. I princip var inget klart, sortering, rensning, infrysning etc, men Kalle var helt lugn, det blir klart till 1 juni hävdade han. Vi var överens om ett ”lycka till”.


Bengt berättade utförligt om resan från köpet av Findus-området från Nomad Foods och hans vision ”bra svenska produkter som är internationellt konkurrenskraftiga”. Man hoppas mycket på Gro-Pro som ska producera ett svenskt ärtprotein med hjälp av ny teknik där man arbetar med över/undertryck istället för kemikalier och framförallt förbrukar 90% mindre energi än befintliga proteintillverkare. En synnerligen intressant kväll och ännu en gång blir man så glad när folk är entusiastiska och ser möjligheter istället för problem. Vi enades om ett lycka till och det ska bli mycket intressant att följa Foodhills och Gro-Pros vidare öden. LYCKA TILL! 


Vid pennan

Bengt Landquist