Gunnars granar
Larsviken

Det är en solig eftermiddag, men vinden som drar runt knuten är kylig och påminner om att det bara är den 11 mars. Nästan 20 agronomer har samlats på en höjd ovanför Degeberga där utsikten är milsvid.

Runt gården växer kungsgranar i rad efter rad på fält efter fält. Totalt handlar det om cirka en miljon granar som jägmästare Gunnar Göthner odlar.


Under studiebesökets gång hinner vi besöka granplanteringar av olika ålder och Gunnar berättar engagerat om den stora arbetsinsats som ligger bakom en salufärdig julgran. Varje år planteras mellan 30 000 och 40 000 granar. Ogräset behöver hållas efter och när granarna blivit lite större klipps de nedersta grenarna bort. Det underlättar ogräsbekämpningen och gräsklippningen runt granarna. Men det är inte den enda klippningen. Granarna behöver också regleras på bredden och en jämn tillväxt ska stimuleras. Klippningsarbetet börjar i mars och är inte klart förrän till sommaren.


I augusti börjar arbetet med att märka upp de granar som ska säljas till jul. Det finns en hel uppsjö av märkningar beroende på kvalitet och marknad. Gunnars granar säljs inte bara i Sverige utan även i Norge, Tyskland, Schweiz, Frankrike, Kroatien, England och Ryssland.


Sist i november och början av december ska de utvalda granarna huggas, nätas och paketeras. Gunnar levererar ungefär 20 000 granar i veckan fram till lucia till en rad olika återförsäljare. På senare år har prispressen blivit betydande, konstaterar Gunnar. Konkurrensen är stor från byggvaruhus som börjat sälja granar som lockvara. Men Gunnar tror att hans kvalitetsfokus kommer löna sig; svenskodlade, granna granar!


Besöket avslutades i Cocoon meetings vackra orangeri med delikata mackor gjorda på lokala delikatesser.

180 hektar granna granar

11 mars 2020