HIR Skåne
foto: HIR Skåne

Studiebesök på HIR Skåne

Rapport från 28 april 2015

En helt vanlig tisdagskväll i april samlades knappt 30 skånska agronomer på HIR Skåne i Borgeby. 

 

 

                Träffen började med en landgång så att alla skulle var på gott humör när VD Erik Stjerndahl inledde sin mycket entusiastiska presentation av HIR Skåne.  Bakgrunden är att Erik tillsammans med Anders Rasmussen för 30 år sedan startade HIR i HS (Hushållningsällskapets) Malmöhus regi. Detta har nu utvecklats så att det idag är ett aktiebolag där personalen äger 40% och HS Skåne 60%. En modell som Erik tycker fungerar riktigt bra. Verksamheten sysselsätter 68 personer (dock är många deltidanställda, lantbrukare etc) och omsätter ca 35 miljoner sek, och framför allt har alltid gått med vinst. Vilket Erik också åskådliggjorde med ett diagram på kursutvecklingen. Tyvärr, visade det sig att endast anställda fick köpa aktier varför de skånska agronomer som kommit för att göra sig ett ”klipp” fick ”tji”.


Erik redogjorde sedan för de olika områden man sysslar med och huvudpunkten är fortfarande växtodlingsrådgivning, men det finns riktigt många olika områden och bl.a. Horto, vatten, miljö och ekonomi växer. Inom teknik/energi området berättade sedan Fredrik Hallefält vad man sysslade med. Huvudpunkten senaste tiden har varit ”Sparsam körning”, där medeltalet är en minskad bränsleförbrukning med 5-7% efter genomgången utbildning.


Ett stort arrangemang är också Borgeby Fältdagar som utvecklats på ett imponerande sätt från starten för 16 år sedan. Idag kommer ca 20 000 besökare under två dagar. Erik tryckte mycket på att det är en professionell mässa för aktiva lantbrukare och så ska det förbli.


På frågestunden efter presentationen berättade Erik att det finns rådgivningpaket för 10-50 000 kr/år beroende på omfattning och areal, att netto tillkommer ca 15 kunder per år och att ca 40% av skånes areal är ansluten till HIR:s växtodlingsrådgivning. Lite deprimerande för oss agronomer var den sista frågan - hur det gick att få tag i kompetenta/engagerade agronomer idag, varpå Erik berättade att fler och fler lantmästare anställs. Kvällen avslutades med kaffe och äppelpaj. Ett stort tack till HIR Skåne för en intressant tisdagskväll!


Vid pennan/Bengt Landquist