Hvilan Utbildning
: Ingelsta Kalkonbild

Studiebesök på Hvilan Utbildning

Rapport från april 2019

Världens första samarrangemang mellan Skånska Agronomklubben och Hortonomförbundet var ett besök på Hvilan Utbildning i Kabbarp (Hvilan).

Ca 35 agronomer och 10 hortonomer hade valt att tillbringa en del av måndagskvällen med att lyssna på VD Elisabeth Broberg Lewén och hennes personal, samt givetvis att umgås med likasinnade.


Skolan har funnits i mer än 150 år och ägs numera av GRO. Man har haft en väldig tillväxt de senaste fem åren genom att starta fler utbildningar. Gymnasieskolor finns idag i Uppsala, Stockholm, Kabbarp, Lund (snart). De är ca 500 studenter och 100 lärare och har ökat omsättningen från 25 milj till 100 milj de senaste 5 åren. På internatet finns 70 rum.


Man slog ett slag för sitt samarbete med Tarek Taylor för att ”utveckla” örter, grödor etc till matkreatörerna som verkligen syns i mediaflödet idag. Tyvärr är det svårare att locka ungdomar till de ”gröna näringarna” och det var mer en en panna som lades i djupa veck när Elisabeth berättade att man i Stockholm inte kunde starta en naturbruksprogrammet eftersom det är alldeles för få intresserade 15-åringar. 


Vid pennan/tangentbordet
Bengt Landquist