Rapport från 3 november 2015
Det var hela 33 glada medlemmar som slöt upp denna mörka höstkväll för att besöka Ingelstad kalkon som ligger strax utanför Smedstorp på Österlen.
Jörgen Svensson, affärsområdeschef, hälsade oss alla välkomna och vi inledde kvällen med att mumsa fantastiskt god smörgåstårta gjord på kalkon som företaget generöst bjöd på.
Kvällens första föredragare var Jörgen Svensson som också till sin hjälp hade Jörgen Olsson, ansvarig för kvalitet och miljö. De berättade om företagets historia som sträcker sig ända tillbaka till 1972 då Leif och Lena Jönsson startade kalkonavel i liten skala. Hönorna som ej gick till avels såldes ur en frys i parets garage och kunderna lade pengarna i en låda. Företaget växte och 1984 öppnades gårdsbutiken och försäljningen, och produktionen ökade rejält i omfattning. Vi matglada Österleningar tog kalkonen till våra hjärtan och undertecknad kan intyga att under 80-talet var det minst på vart annat kalas som det serverades fat från Ingelstad! Under 90-talet öppnades egna butiker i flera större städer och företaget blev en leverantör att svenskt kalkonkött och chark på riksnivå. 2004 köptes slakteri och butiker av Blentakoncernen, ett av Sveriges största privatägda livsmedelsföretag som bland annat också äger Guldfågel och Torsåsen. Idag omsätter företaget 280 MSEK och har 175 anställda. Totalt slaktas 450 000 kalkoner per år. Kalkonerna föds upp hos 9 uppfödare varav så gott som alla ligger precis i närområdet och där kalkonerna transporteras in till slakt med traktor och vagn.
Produktportföljen är under ständig utveckling och en styrka är att det inte behöver vara långt från idé till ny produkt. Företaget har mycket engagerade anställda som har ett tätt samarbete kring att få fram nya innovativa kalkonprodukter och att hålla en hög kvalité. Man har också valt att låta den stolta personalen marknadsföra kalkonen ända ut till kund via fina annonser och filmer. Kanalerna ut på marknaden är nuförtiden både via egna butiker men också via de stora handelskedjorna, Linas matkasse och nu senast Picadeli.
Talare nummer två under kvällen var Ola Reslow som tillsammans med sin bror Marcus köpt uppfödningsstallarna av Leif och Lena. Marcus och Ola producerar ungefär 70 % av kalkonerna som slaktas hos Ingelstad. Stallarna ligger ca 100 meter från slakteriet och transporten in kan ske under mycket lugna former. Kalkonerna äter inköpt foder samt hel vete från den egna växtodlingen på ca 700 hektar. Halmen används som strö och att värma startstallarna med. Kalkoner är härliga djur men med höga krav på omvårdnad, stallmiljö och foder, berättade Ola och visade sen upp stallarna där vi kunde se de välskötta kalkonerna i olika storlekar via besöksfönster. Magiskt vackra djur som ser så kloka ut med sina stora ögon men som också kan vara rätt skräckinjagande för den ovane.
Agronomklubben tackar Ingelstad kalkon och Ola Reslow för ett fantastiskt studiebesök och uppmuntrar våra medlemmar att prova det klimatsmarta och hälsosamma köttet på årets julbord!
För agronomklubben
Anna Månsson
Copyright © All Rights Reserved